magyar | srpski | english | romanes 13.12.2019. Petak  
 
  Anketa
 
 
 
 
 
Dobro došli na zvaničnu web-stranu naselja Mali Iđoš!

Naselje M ali Iđoš prostire se u srcu Bačke, duž obe obale potoka Krivaja, u zagrljaju bržuljka Telečke, na pola puta od Subotice ka Novom Sadu. Selo broji nešto više od 5800 stanovnika – srba, roma ali je većina mađarske nacionalnosti. Ime naselja tokom istorije prvi put se pojavljuje 1462. godine, kada je kralj Maćaš svojoj majci Eržebet Silađi poklonio više pusta u okolini Subotice, među kojima je i Heđešthwrol.

Preci većine današnjih žitelja na ove prostore stigoše u proleće 1769. godine iz Sentandreja, županija Bekeš. Crkva koju smo sagradili u čast Svete Ane osvećena je 1788. godine. Pri ponovnom naseljevanju oko stosedamdesetoro njih selo je gradilo na obe obale potoka Krivaja (Bačer). U spomen našeg doseljenja na ove prostore od 1994. godine 21. mart se slavi kao dan sela Malog Iđoša. Ime našeg mesta se beleži i u mađarskoj istoriji, naime poslednja velika pobeda revolucije 1848-49. izvojevana je kod železničke stanice kod Lovćenca. U znak sećanja na tu bitku, 2000. godine rekonstruisan je spomenik od dobrovoljnih priloga na zapadnom groblju. 1_2.jpg

Još nedavno poljoprivredno dobro, fabrika za preradu metala i ciglana bili su vrlo značajni sa ekonomskog aspekta sela. Danas je većina društvenih preduzeća već privatizovana, a nekolicina preduzetnika posluje vrlo uspešno.

Selo ima predškolsku ustanovu, osnovnu školu, biblioteku, dom zdravlja. Karijera mnogih pisaca, likovnih umetnika, glumaca, muzičara, novinara potekla je iz ovog sela. Nosioci kulturnih zbivanja je KUD Petefi Šandor. Ime sportskog kluba Eđšeg trenutno predstavljaju fudbaleri, šahisti i rukometašice. Manifestacije koje odišu duhom, a dešavaju se jednom godišnje su: Domboš Fest, Ana dani, i Dani Čepe Imrea. So-Besed (Szó-Beszéd) je lokalni list koji se objavljuje jednom mesečno. Naše vatrogasno društvo je osnovano pre 140 godina. U selu uspešno deluje više civilnih organizacija.

© 2007 www.kishegyes.rs