magyar | srpski | english | romanes 19.11.2019. Utorak  
 
 Iđoška Literatura (Spomen dani Čepe Imre)

Tradicionalni Čepe dani traju od početka septembra do centralne manifestacije krajem septembra čiji duh prenosi kvalitet, masovnost svest o intelektualnim vrednostima.

Reči pesnika Ferenca Fehera “Čepeova pesma je zlatna kiša pesničke vernosti” jeste njegova inicijativa za nadmetanje u recitovanju i monologu pod nazivom “Zlatna kiša”.

Pesnik je dugo brinuo o nesmetanom održavanju nadmetanja negovanja lepe reči, dok su organizatori pozivali poznate književnike za članove žirija. Mnogi od prvih pobednika “Zlatne kiše” danas su istaknuti predstavnici kulture.

Po zamislima osnivača u Malom Iđošu danas bi stajala spomen kuća Čepe, danas bi postojala fondacija sa njegovim imenom za stipendiranje siromašnih, talentovnih učenika. Ovi snovi se nisu ostvarili, ali po Čepe Imreu nazvana je ulica, na ulazu biblioteke postavljena je spomen ploča kod koje svake godine naši akademski građani polažu venac. U izdanju Foruma i drugih izdavačkih kuća objavljeno je više dela koje govore o njegovom stvaralaštvu, dok je u vojvođanskim pisanim medijima objavljeno bezbroj publikacija. Središte manifestacije čine naučni radovi koji su uglavnom i objavljeni. Likovne izložbe čine završni događaj.

Vojvođanska mađarska književnost je bez iznimke svake godine održala manifestaciju.

42_1.jpg 42_2.jpg
42_1.jpg 42_2.jpg

Domboš Fest

Početak Domboša datira iz sredine devedesetih godina sa književnim stvaralaštvom: Priče iz Domboša, kada smo u postojeći Mali Iđoš probali izgraditi fiktivni Domboš, naselivši ga delom stvarnim a delom književnim junacima. Planirali smo razne stvari za Domboš, koje inače uopšte ne priliče Malom Iđošu, primera radi: metro i stazu Formule 1. Prosto smo pokušali da damo drugu dimenziju svakodnevici, koja je tada bila prilično otužna.Metro nismo izgradili, ali od 2001. godine živi i cveta naš festival, kršten imenom Domboš Fest, a njegovi junaci su postali umetnici i posetioci čime smo veoma počastvovani.

Stvorili smo ga sa karakterom sveobuhvatne umetnosti da bi prikazali celukupnu vrednost koju u sebi nosi kultura mađara i svih naroda iz okruženja. Vest o čudu iz Malog Iđoša – Domboša, nosi više desetina hiljada posetilaca i više stotina umetnika, da bi razglasili našu najdražu ars poetiku: radost življenja nije tabu, već dar života!!

www.dombosfest.org

43_1.jpg 43_2.jpg
43_3.jpg 43_4.jpg

Iđoški dani

Kunheđeš je 2002. godine ponovo pokrenuo seriju programa za očuvanje ali i stvaranje tradicije sa kulturnim, sportkskim i gastronomskim sadržajem. Učesnici su naselja u čijem je nazivu poslednji slog iđoš (hegyes), kao što su sledeći nazivi naselja na mađarskom jeziku :Kishegyes, Bácsfeketehegy, Oromhegyes, Királyhegyes, Kunhegyes, Magyarbánhegyes, Mezőhegyes, Nagybánhegyes, Nagyhegyes. Iđoški dani se održavaju svake godine u avgustu

© 2007 www.kishegyes.rs