magyar | srpski | english | romanes 2019.12.13. péntek  
 
 
Örkény

Örkény Pest-megye déli részén, a Dabasi kistérség területén fekszik. Örkény területének egésze a Kiskunsági homokháton terül el, a népnyelv sívónak nevezi a település talaját alkotó holocén folyami homokot.

Örkény természeti látványosságai közé tartozik a város nyugati határában elterülő katonai lőtér borókás-nyáras társulása. A Bögölyjárás néven ismert területet a XVIII. századig legelőként használták. A túllegeltetés következtében azonban annyira tönkrement, hogy területén megindult a homokdűnék vándorlása. Az 1784-es első katonai felmérés során Bögölyjárás deserte (sivatag) besorolást kapott. A tönkrement területet II. József idején kezdték katonai lőgyakorlatok céljára használni. A legeltetés megszűnt és elkezdődött a növényzet záródása. Azóta a területen folyamatosan regenerálódott a homokpusztai növényzet, ma is jól megfigyelhetők a pusztai gyep, a borókás-nyáras és a homoki tölgyes társulások koncentrikus foltjai.

A város külterületén, Bikahegy tanyacsoport mellett találhatók a tatárjárás után egy kunhalom köré épített földvár maradványai. Az 5-ös főút mellett található a Pálóczy-Horváth-kastély, amely jelenleg a város művelődési házaként működik. 1888-ban jelent meg Örkényen a református nemes, a vállalkozó kedvű Pálóczy-Horváth István, aki a téglagyár, a református templom, tanyasi iskolák és a máig működő mezőgazdasági szakközépiskola mellett megépíttette a ma is látható kastélyt. Pálóczy-Horváth István nevét és alakját a szakközépiskola és a református templom parkjában található mellszobor őrzi. A település másik jelentős építészeti emléke a Fischer-kúria, amely napjainkban a településen működő festékgyár adminisztrációját szolgálja.

Örkény falumúzeuma egy 1845-ben épült parasztházban tekinthető meg az Arany János utca 46. alatt. A város határában helyezkedik el az EuroRing névre keresztelt autós és motoros versenypálya.

Kishegyes település Örkénnyel 2010. július 17-én írta alá a testvérvárosi szerződést.

Simonyifalva

Simonyifalva (Satu Nou), település Romániában, a Partiumban, Arad megyében.

A testvértelepülési szerződést 2010. november 27-én írták alá Békésszentandráson.

Békésszentandrás

Békésszentandrással a kapcsolat a 18. századba nyúlik vissza. 1769-ben 81 békésszentandrási család érkezett a hegyesi pusztára, megalapítva ezzel a mai Kishegyest. Békésszentandrás és Kishegyes a letelepedés után 200 évvel, 1969-ben léptek kapcsolatba, majd ezt 1988-ban tették hivatalossá, testvérvárosok lettek

>  >|
© 2007 www.kishegyes.rs