magyar | srpski | english | romanes 2019.11.19. kedd  
 
 
hegyesi LITERAtúra (Csépe-napok)

A Csépe-emléknapok hagyományos rendezvényei szeptember elejétől a szeptember végén zajló központi ünnepségig elsősorban a minőséget, a tömegességet és szellemi értékeink tudatosítását hivatottak szolgálni.

A Csépe-nap Aranyeső vers- és prózamondó versenye Fehér Ferenc kezdeményezésére vette kezdetét, akitől származik a kijelentés 'Csépe verse a költői hűség aranyesője'. A költő a továbbiakban is nagy gondot viselt a szép beszédet ápoló vetélkedő zavartalan lebonyolítására, a szervezők pedig ismert írókat hívtak meg a zsüribe. Az Aranyeső első győztesei ma már művelődési életünk jeles személyiségei.

Az alapítók elképzelései szerint Csépe-emlékházat alakítottak volna ki Kishegyesen, szegény sorsú, de tehetséges diákok ösztöndíjazását végezték volna, ám ha ez nem is valósult meg, Csépe Imréről utcát neveztek el Kishegyesen, a könyvtár falán elhelyezték emléktábláját, amelyet minden évben szellemi életünk jeles személyiségei koszorúznak meg. A Forum Kiadó és más kiadók gondozásában számos kötet jelent meg Csépe munkásságával kapcsolatban, a vajdasági sajtóban pedig számos publikáció. A rendezvény középpontjában a tudományos értekezések állnak, amelyek nagy része kötetben is megjelent.

A műsor zárószámaként általában képzőművészeti kiállítás nyílik. A manifesztációt kivétel nélkül minden évben megtartotta a vajdasági magyar irodalom.

42_1.jpg 42_2.jpg
42_1.jpg 42_2.jpg

Dombos Fest

A Dombos Fest elsődleges célkitűzése, hogy elérhetővé tegye mindazokat a kulturális értékeket, produkciókat, melyek a magyar kultúrát képviselik a nagyvilágban és ezeket bemutatva, párhuzamba állítsa a környező országok műhelyeiben született produkciókkal. 
A művészeti érékek bemutatásán túl a Dombos Fest tartalmas nyári kikapcsolódást kínál minden korosztály számára, ezzel is a civilszervezetek sokaságát motiválva és bevonva az események szervezésébe és lebonyolításába is, azzal a szándékkal is, hogy Kishegyes település fejlődéséhez, urbanizációjához, falusi turizmusához hozzájáruljon.

A Dombos még a kilencvenes évek közepén kezdődött egy irodalmi kötettel a Dombosi történetekkel, amikor is a valóságos Kishegyesre egy fiktív Dombost próbáltak a megálmodók kiépíteni, félig irodalmi, félig valóságos hősökkel benépesítve. Például metrót terveztek Dombosra, Forma 1-es pályát, különböző, Kishegyesre egyáltalán nem illő dolgokat

Hegyesi Napok

2002-ben Kunhegyes indította útjára a Hegyesi Napok hagyományteremtő és hagyományörző programsorozatot, amely kultúrális, sport és gasztronómiai rendezvényeknek ad helyet. Résztvevői a “hegyes” utótagú települések mint Kishegyes, Bácsfeketehegy, Oromhegyes, Királyhegyes, Kunhegyes, Magyarbánhegyes, Mezőhegyes, Nagybánhegyes, Nagyhegyes.

A Hegyesi Napokra minden év augusztusában kerül sor

© 2007 www.kishegyes.rs