magyar | srpski | english | romanes 22.09.2019. Nedelja  
 
 KUD "Petefi Šandor" Mali Iđoš

Kulturno-umetničko društvo « Petefi Šandor » je sa radom započeo pre 50 godina. Od samog početka je radila dramska sekcija, hor, orkestar i književna sekcija. Danas radi književna sekcija, pevačka grupa, pevački duet i tri plesna ansambla.

Rukovodstvo čine predsednik i rukovodioci pojedinih sekcija.

Cilj KUD-a je negovanje i širenje mađarske kulture i narodnih običaja.

Najstariji plesni ansambl nosi naziv «Rizgetős», on je 2005. godine proslavio 10 godina postojanja. Svake godine učestvuje na manifestaciji «Gyöngyösbokréta» koja je u stvari vojvođanski festival narodnih igara. Ovaj ansambl svrstavaju među deset najboljih mađarskih ansambla narodnih igara. Imaju brojne nastupe u zemlji i inostranstvu. 2005 godine su prvi put učestvovali na manifestaciji pod nazivom «Néptáncosok Országos Bemutató Színpada” u Novom Sadu, koju je organizovao Savez Narodnih Igara Martin György iz Budimpešte. Članovi su srednjoškolci, studenti i mladi radnici. 20_2.jpg

Pored ansambla odraslih deluju i dve dečje grupe pod nazivom „Garagulya” i”Krajcárka”.

Dečja grupa „Garagulya”oformljena je pre tri godine, njeni članovi su deca od 1 – 4 razreda. Ova grupa je 2005. godine po prvi put učestvovala na takmičenju dečjih narodnih igara pod nazivom „Kőketánc” gde su u svojoj uzrasnoj grupi zauzeli treće mesto. Iste godine su na festivalu «Interetno» osvojili srebrnu plaketu.

Plesna grupa «Krajcárka» oformljena je pre 4 godine, u ovoj grupi plešu, većim delom, deca od 5 – 8 razreda. 2005. godine na takmičenju «Kőketánc» u svojoj starosnoj grupi zauzeli su drugo mesto, 2004. i 2003. godine zauzeli su treće mesto, 2007 godine prvo, a na festivalu «Interetno» nagradili su ih zlatnom plaketom.

Pevačka grupa i pevački duet društva, pod nazivom «Szajkó», sa radom je počeo pre pet godina. 2005. godine po drugi put su uzeli učešće na takmičenju narodne muzike u Novom Sadu, pod nazivom «Szólj síp, szólj». Osvojili su prvo mesto u svojoj kategoriji.

Sekcija Marcipan je kružok prijatelja dece koji neguje dečje igre, narodne običaje pa čak i učestvuje u osmišljavanju dečjih igara.

Orkestar Domboš radi već pet godina i njihov repertoar se uglavnom sastoji od ozbiljne muzike.

Sekcije KUD-a svake godine svojim priredbama obeležavaju dan sela, Božić, 15. mart i druge značajne događaje.

Svoje probe sekcije održavaju u lokalnom domu kulture.

Adresa: Linka B. Gabriela, predsednik

            Glavna 49.

            Tel: 024/731-297

            Fax: 024/731-338

            Web stranica: www.psmekh.com 

 20_1.jpg  

© 2007 www.kishegyes.rs